София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

„Дайте ни маски! Ще умрем!“: Мигранти, блокирани в САЩ под карантина, просят за депортиране

Пише британското издание The Guardian
1 годинаОбщество 214 Боряна Райчева

В САЩ няколко десетки мигранти се борят за освобождаване от центъра за задържане на Имиграционната и митническата полиция (ICE), където са поставени под карантина поради подозрения за коронавирус, пише The Guardian. Според британския вестник условията на карантина са били толкова чудовищни, че някои от задържаните дори се съгласявали да бъдат депортирани - дори тези, които преди това са се опитвали да получат политическо убежище.

 

Няколко десетки мигранти, задържани по-рано от имиграционната и митническата полиция на САЩ (ICE), а по-късно насилствено изолирани поради откриването на симптоми на коронавирусна инфекция в един от тях, се оплакват от „суровите“ условия в центъра за временно задържане, съобщава The Guardian.

По информация на трима мъже от групата в телефонни разговори с кореспондентите на британския вестник, те вече са отправили апел към американските власти, като „им предлагат да бъдат освободени, а за някои от тях престоят в центъра е толкова непоносим, ​​че дори биха предпочели перспективата за депортиране. Исканията им за маски, средства за дезинфекция на ръцете, ръкавици и почистващи препарати са игнорирани.

 „Те съобщиха също, че седем задържани от тяхната група са депортирани тази седмица в Колумбия, като са минали само четири дни от карантинния период от две седмици - и това, ако бъде потвърдено, ще наруши най-основните стандарти в борбата срещу разпространението на коронавирус. "

„Хората пишат писма до съда с молба да бъдат депортирани възможно най-скоро “, цитира The Guardian един от мигрантите, пристигнали в САЩ от Салвадор. Според мъжа той също се е опитал да постигне собственото си депортиране и в допълнение се е опитал да помогне на друг задържан със същия въпрос, който иска да получи политическо убежище в САЩ.

Според информация на The Guardian, сред задържаните, които се оплакват от условията на задържане и искат освобождаването на мигрантите, е д-р Сирус Асгари, 59-годишен ирански учен, който бе оправдан от американския съд миналата година, но все още е заплашен от депортиране. Според Асгари, мигрантите, които сега са под карантина, първоначално са били държани в център за задържане в град Луизиана.

Както каза Асгари, той чул, че един от задържаните има треска, но служителите на ДВГ отказали да обяснят нищо на задържаните и не отговорили на въпроса дали ситуацията е свързана с коронавирус. "Всички започнаха да изпадат в паника", каза иранецът в интервю за The Guardian. - Имахме двама възрастни хора над 70 години и също хора с белодробни заболявания, макар и по-млади. Един човек започна да плаче и да казва: „Животът ми е в опасност, заразили сме се“. Други хора викаха: „Дайте ни маските! Ще умрем! ”

Според събеседниците на The Guardian, останалите мигранти - около 30 души - са били преместени в Уин, но все още не са им обяснили ситуацията. Когато обаче мъжете започнали да се подлагат на физически преглед, помолили сестрата да им покаже картоните им - и се оказало, че всички мигранти от групата са с „възможна инфекция с коронавирусна инфекция“, а „датата на освобождаване“ е 8 април, което отговаря точно на 14 -дневен карантинен период, казва The Guardian.

Линк към оригиналната статия

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!