София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

ДДС върху хляба и лекарствата остава 20%

Дебатите повишиха напрежението в залата

ДДС върху хляба и лекарствата остава 20%

Дебатите повишиха напрежението в залата

2 годиниОбщество 70 Боряна Райчева


Данък добавена стойност (ДДС) върху хляба и лекарствата остава в размер на 20%. Предложението за неговото намаляване бе внесено от народните представители от „БСП за България“ между двете четения на Закона за корпоративното подоходно облагане, в чиито преходни и заключителни разпоредби се предвиждаха и промени в Закона за ДДС. Предложенията обаче бяха отхвърлени в пленарна зала. От левицата настояват за диференцирано ДДС за хляба в размер на 5%, а на лекарствата – 9%.

„Крайно време е всички в тази зала да помислим за диференцираното ДДС, каквото е необходимо на българските граждани“, заяви по време на дебатите народният представител от БСП Надя Клисурска, която напомни, че около 1,6 млн. български граждани в момента живеят под прага на бедността. Тя се аргументира с това, че сред основните функции на данъчната система е преразпределителната, която може да смекчи неравенството и да даде справедливост за онези, които получават по-малко.

В дискусията участие взе и депутатът от „Атака“ проф. Станислав Станилов, който припомни, че през 2010 г. от партията му предлагат ДДС за хляб, лекарства и учебници да няма, но предложението е отхвърлено в пленарна зала с гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ.

Според управляващите обаче, намаляването на ДДС на някои стоки не означава задължително понижаването на цените им. От ГЕРБ са категорични още за това, че не трябва да се прави социална политика през данъците.

Някои от изказванията доведоха и до повишаване на напрежението в зала. В крайна сметка текстовете, предвиждащи диференцирано ДДС на хляба и лекарствата не получиха нужното одобрение и бяха отхвърлени от мнозинството.