София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Деница Златева: Получаваме оферти за газ на улицата пред "Булгаргаз"

"Търсим сериозни партньори със сериозен опит"

7 мИкономика 415 Калоян Ненчев

"Вчера обявихме стартирането на 4 търга, за ноември и декември, за цялата 2023 г. и за периода до 2030 г. Предишният подход да се пускат търгове месец за месец ни поставя в ситуация да търсим количества и за тази година. Има изключителен интерес от фирми, направихме търговете по прозрачен начин и предварителен подбор", заяви в ефир Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз".

"Има интерес към търговете, първият приключва на 1 октомври. Първият етап е фирмите дали отговарят на изисквания. Получаваме оферти на улицата пред "Булгаргаз" понякога. Поучихме се от европейския опит. Търсим сериозни партньори със сериозен опит и след това комисия ще оцени фирмите. Направили сме специален мейл с парола като гаранция на прозрачността", допълни тя.

"Има търг с хоризонт от 6 месеца, той ще бъде оставен в ръцете на следващото правителство. Офертите и оценката им е на база на няколко компонента - цена, максимална отстъпка. Пускаме четирите търга, за да използваме и синергия от ефектите. Не мога да фиксирам крайната цена за потребителите. Търсим най-ниската цена, октомври го показа. Дано през ноември има успокоение на борсовите индекси", посочи Златева.

"В миксът на нашите доставки не идва от "Газпром", "Булгаргаз" все още има действащ договор с "Газпром" до края на 2022 г. Получаваме потвърждение за количествата, които са нула, разбира се", коментира тя относно ситуацията с "Газпром".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!