София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Денков за приемането ни в Шенген: Най-големият риск в се намира в Народното събрание

Това заяви премиерът от парламентарната трибуна

2 месецаПолитика 26 Антония Лазарова

Има положителен доклад, които излезе вчера, които отново потвърждава, че от гледна точка на мисията, организирана от ЕК с представители от Австрия и Нидерландия, ние покриваме абсолютно всички критерии по отношение на приемането ни в Шенген.

Това, което остава е да продължим да работим по същия начин. НС да поеме неговата тежест по отношение на КПКОНПИ, промените в Конституцията, ние да продължим с дипломатическите усилия без да създаваме напрежение по между си, а работейки в синхрон и има всички шансове да се поздравим с положителен резултат в края на годината. Най-големият риск в момента се намира тук в тази зала, надявам се той да не се реализира.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков от парламентарната трибуна.

Денков подчерта, че влизането на страната ни в Шенген е един от най-важните приоритети за България, за да успеем да преодолеем "една несправедливост, която пречи на българските граждани и е свързана със загубата на милиони левове всяка година".

“Това, което можеше да се направи, е да имаме ясен план, свързан със законодателна програма, която вие приемате в НС, и дипломатически усилия от страна на Мария Габриел и ясна позиция на България, реализирана през мен като министър-председател и през министерствата във всяко едно от техните ресорни задължения, за да покажем, че България трябва да бъде в Шенген, защото това е от полза не само на българските граждани, но и за Австрия, Нидерландия, но и за цяла Европа”, смята той.

Премиерът обясни, че през този период са успели да изготвят ясни аргументи защо има полза за страни като Австрия ние да бъдем в Шенген, да покажат напредъка по законодателната програма, както и че сме заздравили охраната по границата.

СНИМКА: БГНЕС