София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Депутатите приеха промените в Кодекса на труда

Законопроектът мина на първо четене в парламента

Депутатите приеха промените в Кодекса на труда

Законопроектът мина на първо четене в парламента

2 годиниОбщество 5 Боряна Райчева


Парламентът гласува на първо четене предложените промени в Кодекса на труда, свързани със сезонните работници и служителите на МВР.  "За" гласуваха 90 народни представители, "против" 7, а "въздържали се" 46.

Предложените промени целят  да осигурят гъвкавост при прилагането на трудовия договор, отнасящ се до краткотрайната сезонна селскостопанска работа. С нововъведенията се дава възможност продължителността на работното време по еднодневни трудови договори да бъде   8 или 4 часа.

Целта е коректно да се изчисляват  дължимите възнаграждения и осигурителни вноски по договора, като това ще отговаря на реално отработеното време и положен труд.

Законопроектът предвижда и възможност по изключение за полагане на извънреден труд от служители на Министерството на вътрешните работи, чиито статут се урежда по Закона за държавния служител и Кодекса на труда при извършване на работа, свързана със сигурността и опазване на обществения ред. Законът за МВР урежда условията на труд само на полицейските органи и органите по пожарна и аварийна безопасност, за останалите служители се прилага Кодексът на труда, който допуска прилагане на извънреден труд само при изключение и при изчерпателно изброени хипотези.

Промените в закона са внесени по настояване на земеделски стопани и служители на МВР, обясни депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелкова.

Според  Хасан Адемов от ДПС този законопроект няма да свърши никаква работа, защото розоберът и беритбата на лавандула ще приключат преди промените да влязат в сила.

От своя страна Данаил Кирило от ГЕРБ подчерта, че тези промени са полза на работниците и синдикатите са „за“ тях, защото е по-добре „да имаш договор за четири часа, отколкото да нямаш никакъв“.