София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

Диана Ковачева: Неприемливо е парите по мярката “Запази ме” да бъдат запорирани

Омбудсманът с разнения по казуса
37 сОбщество 177 Златина Петкова

“Получих множество сигнали за това как хора, които получават средства по мярката “Запази ме”, с които реално се издържат в тежката ситуация, свързана с коронавируса, остават без тези пари, защото те ас запорирани от частни съдебни изпълнители по дългове на лицата”, обясни пред bTV омбудсмана Диана Ковачева.

Ковачева разясни, че вече е подала сигнал за това до премиера Бойко Борисов, който бил реагирал светкавично, като застанал на позицията, че това е неприемливо. Същата реакция имали и членовете на Бюджетната комисия в Народното събрание, като обещали да внесат промяна в закона, при която това да не се случва.

“Неприемливо е парите, които правителството дава на хората, за да се издържат, практически да бъдат автоматично превеждани, без тяхно съгласие, за погасяване на задължения. Това, между другото е, и мнението на банките и на частните съдебни изпълнители, но към момента законът е такъв”, допълни Ковачева.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!