София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

„Диктаторите обичат WhatsApp – следят си хората“

Основателят на VK и Telegram Павел Дуров за чат приложението

„Диктаторите обичат WhatsApp – следят си хората“

Основателят на VK и Telegram Павел Дуров за чат приложението

1 годинаТехнологии 25 Боряна Райчева


Не е учудващо, че диктаторите обичат WhatsApp. Липсата на сигурност при чат приложението позволява да си следят хората. Това писа в блога си основателят на социалната мрежа Vkontakte и апликацията Telegram Павел Дуров по повод новината за пробива в WhatsApp, купен от Facebook.

“WhatsApp продължава да е достъпен в такива държави, като Русия и Иран, където Telegram е забранен от властите“, припомни Дуров. Той припомни, че аналогични сигнали за WhatsApp е имало и през 2018 г. Тогава е станало ясно, че хакери получават достъп към данни в смартфони през видеообаждане. 

Проблемът е според него в това, че в приложението системите за сигурност работят през вградени алгоритми. Павел Дуров предполага, че разработчиците специално оставяли дефекти в сигурността по искане на американски спецслужби.

“Проблемът е, че тези дефекти могат да се използват от престъпници и авторитарни правителства“, писа още предприемачът, известен като „руския Зукърбърг“.

Според него разработчиците на WhatsApp не искат апликацията да е безопасна, за да „не загубят цели пазари и да не се сблъскват с властите“.

Павел Дуров призова юзърите да си деинсталират WhatsApp и да преминават към Telegram. „Ерата на лакомията и лицемерието ще свърши. Епоха на свободата и приватността ще започне. Ще е много по-скоро, отколкото ни се струва“, категоричен е предприемачът.

Самият Павел Дуров преди няколко години е напуснал Русия, след като най-популярната в Русия социална мрежа Vkontakte е атакувана от Фeдералната служба за сигурност заради групите на украинския Майдан. Тогава съакционерът Алишер Усманов, собственик на ФК "Арсенал" и вестник Коммерсантъ, го изгони от борда на социалната мрежа.