София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Димитър Стоянов: Засега няма индикации да е нужна мобилизация в България

"Мобилизацията не е от днес за утре"
43 сОбщество 397 Калоян Ненчев

"Засега няма такива индикации, още повече че мобилизацията е дълъг и продължителен процес. Мобилизацията не е от днес за утре. Това е процес, който не е просто да облечеш един цивилен гражданин и да му дадеш оръжие, а има и време за подготовка, за сформиране и подготовка на съответното формирование и чак тогава да отиде да изпълнява поставената задача", обясни военният министър Димитър Стоянов.

На въпрос какво е нивото на боеготовност на българската армия Стоянов увери, че тя е в постоянна бойна готовност, т.е. "няма нещо чрезвичайно в армията". Запитан нужна ли е допълнителна проверка на готовността на армията, както смятат някои експерти, той коментира, че не било необходимо това да се прави. Повтори, че мобилизацията в Русия носи риск за националната сигурност на България, но засега няма заплаха от пряко въвличане на България в конфликта.

Българската армия е засилила наблюдението и разузнаването в източната част на страната заради частичната военна мобилизация, обявена от президента Владимир Путин в Русия. Това обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, но отбеляза, попитан за повече подробности, че "не е необходимо повече да се обяснява, това е достатъчно информация за медиите".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!