София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Джонсън с ново обещание за Брекзит

Великобритания ще напусне ЕС до 31 януари, гарантира той
пропускане

Джонсън с ново обещание за Брекзит

Великобритания ще напусне ЕС до 31 януари, гарантира той

7 месецаПолитика 13 Боряна Райчева


Британският премиер Борис Джонсън обеща, че кралството ще напусне Европейския съюз не по-късно от 31 януари, ако Консервативната партия спечели предсрочните парламентарни избори. Премиерът, който посети Кеймбридж в четвъртък, каза това в интервю за Sky News.
"Ако гласувате за нашата партия и ако успеем да реализираме нашата програма [за Brexit], която е напълно готова, ще напуснем Европейския съюз не по-късно от 31 януари догодина", заяви Джонсън. Извънредни избори за британски парламент, решението за провеждане на които Камарата на общините прие във вторник, ще се проведе на 12 декември.
Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., тоест две години след като представи писмено известие за оттегляне от общността. Въпреки това, членове на Камарата на общините на британския парламент три пъти отхвърлиха проектоспоразумението за условията на Brexit, постигнато от Брюксел и правителството, водено от премиера Тереза Мей. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи Brexit първо за април или май, след това за 31 октомври, а Мей беше принудена да подаде оставка.
Борис Джонсън, който я замени, настоя страната да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, но поради закон, приет от парламента, на 19 октомври беше принуден да изпрати искане до Европейския съвет за ново отлагане на Brexit - до 31 януари 2020 г.