Начало Новини Предавания На живо

Джонсън с първи коментар за новата сделка за Брекзит

„Новата сделка гарантира, че ще установим нови отношения с ЕС"

Джонсън с първи коментар за новата сделка за Брекзит

„Новата сделка гарантира, че ще установим нови отношения с ЕС"

7 месецаПолитика 12 Боряна Райчева


Сделката за Brexit, постигната днес между Лондон и Брюксел, ще позволи на Великобритания свободно да сключва търговски споразумения с други страни и да контролира границите си, както и да защити интересите на населението на Северна Ирландия. Това обяви в четвъртък британският премиер Борис Джонсън.

„Новата сделка гарантира, че ще установим нови отношения с ЕС въз основа на принципите на свободната търговия и приятелското сътрудничество, както и да възвърнем пълния контрол върху нашите закони, граници, финанси и търговски отношения и никой няма да се намесва в това. Обединеното кралство ще остави Митническия съюз на ЕС в пълна сила и ще може да сключва търговски споразумения по целия свят. Разпоредбите относно антидемократичния режим на заден ход бяха изключени [от проекта на споразумение с Европейския съюз.] Населението на Северна Ирландия ще може да се самоуправлява и ясно да реши по какви закони ще живее. Освен това, за разлика от „бекстопа“, новото споразумение ще даде на хората възможността да прекратят специалните правила [които ще бъдат въведени за Северна Ирландия], ако хората решат така “, написа Джонсън в Twitter.

В същото време, въпреки уверенията на правителството, че интересите на Олстър в новото споразумение са изцяло зачитани, Партията на демократичния съюз на Северна Ирландия (DUP) вече заяви, че условията на новата сделка са толкова неприемливи за нея, колкото и условията на предишната. Без подкрепата й ще бъде изключително трудно Джонсън да осъществи сделката си с ЕС чрез Камарата на общините на британския парламент.