София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Днес е Международният ден на гражданската авиация

На 7 декември 1996 година ООН официално признава датата

09:05 ч. 07.12.2017 г.Общество 21

Днес отбелязваме Международния ден на гражданската авиация. Той е създаден през 1994 г. от ICAO (International Civil Aviation Organization), чрез Резолюция на A29-1, за да отбележи 50-годишнината от създаването на организацията. През 1996 г. по инициатива ICAО и с помощта на канадското правителство, Общото събрание на ООН официално признава датата 7 декември като Международен ден на гражданската авиация. На този ден, но през 1944 година, на конференция в Чикаго, САЩ, 26 държави подписват Конвенцията за международната гражданска авиация.

Целта на световния празник е да генерира засилване на вниманието в глобален план на значението на международната гражданска авиация в социално-икономическото развитие на държавите, и на ролята на ICAО за насърчаване на безопасността, ефективността и редовността на международния въздушен транспорт.

Като най-важни функции на организацията се определят въвеждането на международни стандарти и препоръчителни практики и процедури; поощряване възприемането на по-прости формалности по международните граници; развиване на регионални планове за наземни съоръжения и служби; изготвяне на проучвания върху икономическите аспекти на авиацията; подпомагане на развитието на конвенции в областта на въздушното право.

Към този момент в Международната организация за гражданска авиациа (ICAO) членуват 190 държави от цял свят.