София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Днес е Международният ден на детето

В България през 1927 година е издаден указ на цар Борис Трети за отбелязване на Деня на детето
пропускане
15 чОбщество 188

Днес е Международният ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. В почти всички държави по света се празнува Ден на детето или Ден на децата.

Този празник е на различни дати и по различен начин е свързан с традицията на отделните държави. В България през 1927 г. е издаден указ на цар Борис Трети за отбелязване на Деня на детето през втората неделя след Великден всяка година. Така за първи път у нас Денят на детето е честван официално на 8 май 1927 г.  Той се провежда под патронажа на княгиня Евдокия и по-късно на съпругата на Борис III.

От 1928 г. инициативата за официалното му празнуване се поема от Съюза за закрила на децата в България.

В София са предвидени поредица от инициативи и празненства по повод празника.

Специално за празника на децата се удължава работно време на Музея на илюзиите - от 9 до 21 часа.

В парк „Гео Милев“ малчуганите ще търсят съкровища, детски празник ще има и в парк „Света Троица“ от 10,30 часа. В Борисовата градина по същото време ще започне детско празнично шоу.

След 18 часа в Борисовата градина ще пеят талантите от вокална група „Радиодеца“ на Българското национално радио.

В Градската градина от 11 до 13 часа ще се проведе инициативата „Един човек - дете на града“.

„Весел празник на площада“ е наречено тържеството пред Столичната библиотека. Началото е от 11:30, когато децата на София ще могат да рисуват заедно с художника Иван Яхнаджиев.

От 16 часа започва детския празник пред Националния дворец на културата.

В 17:30 започва празникът в парк „Дружба“ до езерото.

От 11 до 19 ч. на територията на Градската градина в близките до нея музеи и галерии ще има работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, грънчарство, калиграфия.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!