София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Докладът за самолетите стовари вината върху президента

Антон Тодоров намеква за подкупи

Докладът за самолетите стовари вината върху президента

Антон Тодоров намеква за подкупи

3 годиниПолитика 4 Боряна Райчева


Докладът на комисията, която проверяваше процедурата за избор на изтребител, бе приет със 127 гласа "за" от депутатите. 59 души гласуваха против и четирима се въздържаха.

Докладът препоръчва частичен рестарт на процедурата, като Министерството на отбраната има свободата да прецени от какъв етап.

Комисията е установила, че управляващите проекта в Министерството на отбраната са променили условията, гласувани от Народното събрание, като е добавено ново задължително изискване – примерна схема за плащане, което отстрани офертата за употребявани F-16, предлагани от САЩ и Португалия. Това е станало в нарушение на решението на парламента за инвестиционния проект.

Промяната е направена от председателя на борда, ръководещ проекта, към юли 2016 г., месец след одобряването на проекта за инвестиционен разход от парламента. Към тази дата председател на борда е бил тогавашният командир на ВВС ген. Румен Радев.

В коментар за това решение Антон Тодоров каза: „Мотивиран е с потупване по рамото, не е взел 5 млн., да не си помислите нещо.“

По-рано вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че не трябва да се бърза със самолетите, тъй като в България бързите сделки раждат комсиони.