София 27 °C София 27°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 28 °C Пловдив 28°C - ясно небе Варна 30 °C Варна 30°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - ясно небе

Документална изложба "Из бележника на поета"

Творчеството на Иван Вазов
пропускане
1 годинаКултура 8 Боян Марков

"Първото издание на "Под игото" излиза през 1894 година в издателството на Тодор Чипев. Месеци преди него излиза английското издание, като не е ясно кой го е предложил на издателството и кой е неговият преводач. Българското издание закъснява заради взискателността на Вазов по отношение на илюстрациите, които са в романа."

Това заяви Ана Анастасова - началник сектор Краезнание и книжовно наследство относно документалната изложба по случай 170 години от рождението на Иван Вазов, която се състоя в Столична библиотека. 

"Използвали сме името, което самият автор е дал: "Из бележника на поета". Това, с което можем да се похвалим, мисля, че няма в други библиотеки. Върху тези издания имаме пет автографа на Вазов. Това е едно богатство за библиотеката и за София.", коментира началникът. 

Ана Анастасова още сподели, че темата за България, характерна за творчеството на Иван Вазов няма как да не е близка на всеки един българин и, че писателят присъства във всеки един от нас.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!