Начало Новини Предавания На живо

Доц. Чорбанов: COVID-19 не се движи извън нас, предава се от човек на човек в интимен контакт

Имунологът коментира и пълната от дезинфекция в детските градини

Доц. Чорбанов: COVID-19 не се движи извън нас, предава се от човек на човек в интимен контакт

Имунологът коментира и пълната от дезинфекция в детските градини

2 сЗдраве 4925 Ивана Иванова


Дезинфекциите в детските градини и училищата са нещо хубаво, полезни са срещу всякакви патологични бактерии и хлебарки, но не и срещу вируса. Вирусът не живее в ъглите на стаята, не се разпространява там. Той не живее навън, не се движи извън нашия организъм. Вирусът е особен патоген, който се прехвърля от човек на човек в изключително интимен контакт. Това каза ръководителят на департамент "Имунология" в Института по микробиология към БАН доц. Андрей Чорбанов в ефира на БТВ.

По думите му не е нужно да се мери температурата на децата при влизане в детската градина, защото вирусът е доказан да се пренася главно от възрастен човек към дете.

Той допълни, че се е спекулирало с това колко дълго живее вирусът извън нашия организъм, а накрая се е оказало, че той не се задържа и разпространява чрез повърхности. 

Според него доказателството, е че 5 млн. души са заразени в цял свят от коронавирус към момента, което е нищо в сравнение с разпространението на грип в световен мащаб.

"Концентрираните групи възрастни хора в социалните заведения са основните жертви в Западна Европа. Затова на Балканите жертвите са малко - ние имам малко такива социални заведения", коментира още имунологът.

"Антителата, установени чрез тестове, не дават реална представа за това дали човек има имунитет срещу коронавируса. Огромен брой хора не изграждат антитела, но може да имат имунитет", твърди доц. Чорбанов