София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Доц. Дечев: ЮЗУ е просто едно феодално владение на фамилията на стария ректор и на новия

Бившият преподавател е установил 8 случая на съмнителни изпити за 6-месечен период

1 месецОбразование 37 Иванина Игнатова

"ЮЗУ е просто едно феодално владение на фамилията на стария ректор Юруков и на новия ректор Марин. Това е същността на нещото, което се случва там".Това каза пред БНР историкът доц. Стефан Дечев.

"Забелязах един подпис на дисциплина, която водя само аз и нито един друг колега не би могъл да изпитва студенти вместо мен. Видях, че има нанесена оценка и след нея има положен подпис, който не е моят оригинален подпис. Проверих дали има протокол от проведен изпит, нямаше такъв. Имам и мои статистики и списъци, които водя, там също нямаше проведен изпит на въпросния студент и нямаше такава оценка, никога не се е провеждал такъв изпит. Въпреки всичко оценката беше нанесена в Главната книга на специалността". разказа доскорошният преподавател в Правно-историческия факултет на ЮЗУ, сигнализирал за нарушението.

Става въпрос за скандала, при който преподаватели във висшето училище твърдят, че са нанасяни оценки на студенти без положени изпити, фалшифицирани са подписи и са издавани на дипломи без полагане на изпити. Във връзка с изнесените в публичното пространство данни, прокуратурата започва проверка в Правно-историческия факултет на Югозападния университет в Благоевград. 

Доц. Дечев подчерта, че при преглед на главните книги в период от около 6 месеца е установил "8 случая на съмнителни изпити и поставени оценки с фалшифицирани подписи, като много от тези случаи, а може би и всички - вече бяха получили дипломи за завършено висше образование".

Това е ставало между 2019 и 2023 г., като дипломите са получени през 2021, 2022 и 2023 г.    

"Будни граждани ми сигнализираха, че сред осемте имена, които са посочени в моя сигнал до МОН, има деца на известни фамилии на бизнесмени от газовия бранш или от винарската промишленост. С което изказваха своя скептицизъм по отношение на това доколко бихме могли да очакваме един реален резултат от проверката на МОН и проверката на самосезиралата се прокуратура", разказа още преподавателят.

Според доц. Дечев академичната автономия води до "един академичен феодализъм":