София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Доц. Стойчо Стойчев: Трифонов не е готов да поеме отговорността да състави правителство (ВИДЕО)

Коментар пред телевизия "Евроком"
пропускане
12 сПолитика 516 Мирослав Митков

Раздори са очаквани в коалиции и формации, направени набързо и под натиска на идващи избори. Това каза специално пред телевизия "Евроком" политическият анализатор доц. Стойчо Стойчев по повод напрежението в коалицията "Изправи се! Мутри вън!".

Според него обединението между платформата на Мая Манолова "Изправи се.БГ" и "Отровното трио" е било тактическо.

"Тактическо обединение, за да се премине изборната бариера и да имат представителство в парламента. Дали ще успеят да формират парламентарна група, от това зависи дали президентът ще ги включи като формация в своите сметки за съставяне на правителство при третото връчване на мандат. Ако те не направят парламентарна група, няма как да им се връчи мандат", поясни той.

Според политолога партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" не е подготвена да поеме отговорността за съставяне на правителство, както по-рано премиерът Бойко Борисов призова.

"Останалите партии също не са подготвени, включително БСП, защото твърде дълго са стояли извън управлението. Да се иска отговорността да поеме някой с 50 депутати е пресилено. Очевидно, че трябва да има споделяне на отговорността. Едно следващо правителство трябва да бъде подкрепено най-малкото с твърд ангажимент, ако не, най-малкото от една партия. Организира се фронт "анти ГЕРБ" под мотото за промяна. Това са три субекта в парламента - Слави, Мая Манолова плюс компания и Демократична България - те трябва да намерят формулата за някакъв вид колективно действие", анализаторът.

Доц. Стойчев допуска и ново разцепление в БСП относно създаването на ново правителство.

"Като нищо може да се раздели парламентарната група на БСП и половината да подкрепи партиите на протеста, а другата половина да подкрепи партиите на статуквото. Допускам, че ще има разделение по това дали да се подкрепят партиите на протеста с лидер Румен Радев, или да не се подкрепят", допуска политологът.

Той е на мнение, че Румен Радев и неговото лидерство е проблематично за Корнелия Нинова.

"Тя не е свикнала да свири втора с цигулка", допълни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!