София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Едва 20% от учителите са готови да се ваксинират

Около 3% от учениците не са включени в броя на учащите се в дистанционното обучение
37 сПолитика 276 Мирослав Митков

66 учители са починали от коронавируса от началото на пандемията у нас. Това стана ясно от коментара пред БиТиВи на просветния министър Красимир Вълчев.

В предварителните проучвания 20% от учителите са заявили, че ще се ваксинират. Под 15% категорично са заявили, че няма да се ваксинират, а най-голяма част от преподавателите искат да изчакат и получат повече информация за ваксината. Затова и Красимир Вълчев е оптимист, че желаещите ще се увеличат. Той лично ще се ваксинира, тъй като "науката е спасила човечеството" и "вярвам на науката, вярвам, че учените ще ни спасят и ще ни изведат от тази ситуация".

Училищата и детските градини не са основният фактор за разпространение на вируса, по думите му. Ако затворим училищата и обявим нулева, ще прехвърлим заеми на бъдещето, предупреди той. Затова засега експертите не са склонни към такова решение.

Дистанционното обучение, по мнението му, по никакъв начин не е по-качествено от присъственото. То зависи от ангажираността на учениците в горните класове, и от ангажираността на родителите за малките ученици.

Може да се премине към редуване за присъствено обучение на класовете от 5 до 12 клас, стана ясно от думите на министъра. Ако се върнат големите ученици в клас, то те ще са с маски в клас. Вероятно ще разрешим изпити и практики в училище след пети клас, каза още Красимир Вълчев.

Около 3% от учениците не са включени в броя на учащите се в дистанционното обучение. Процентът е значително по-малко отколкото през пролетта. В същото време 32 000 устройства на ученици са раздадени, а министерството продължава да купува техника.

Имаме добра инфраструктура на електронното обучение, според просветния министър.

Към момента МОН не иска да пристъпва към варианта да се учи през лятото, защото е и много горещо. Учебната година бе удължена според решение на отделните училища. Все още има една седмица резерв през юни месец, което може да се използва.

Не се обмисля засега промяна в сроковете за НВО и ДЗИ - вътрешното оценяване и държавните зрелостни изпити. Вълчев е убеден, че пролетта здравната ситуация ще е различна от една страна, а и миналата година системата е доказала, че може да провежда изпити в безопасна среда.

Ако ситуацията е много сложна, може да няма матури и външно оценяване, стана обаче ясно от думите на министъра.

Не сме изключили възможността да удължим с още малко учебната година, каза още Вълчев.