ЕК: 13 хиляди души умират годишно в България заради мръсния въздух

Кампания за чист въздух стартира в София

2 месецаЗдраве 3

Софийската администрация стартира програма за инсталиране на филтри върху тръбите на домашните печки и камини като част от кампания за чист въздух. За три години 2000 семейства ще получат екологични инсталации.

"Тестването, което беше проведено миналата година, доказа ефективността на метода. При използване на филтри в комините нивото на замърсяване се намалява с 80%. Столичната администрация реши да ги инсталира в къщи, които се отопляват с дърва или въглища. Именно печките на твърдо гориво са един от основните замърсители. на атмосферния въздух в София, заедно с автомобилите “, каза кметът на София Йорданка Фандикова по време на демонстрация на ново оборудване.

Смогът в София се среща със завидна закономерност, особено в есенно-зимния период. Нивото на концентрация на фини прахови частици постоянно надвишава максимално допустимия индикатор, който е 50 μg на кубичен метър въздух, от два до три пъти.

Лекарите предупреждават, че мръсният въздух е опасен както за деца, така и за възрастни, особено за тези, които страдат от хронични заболявания. В опасни дни гражданите се призовават да оставят колите си и да използват градския транспорт. Градската администрация прави безплатни буферни паркинги, разположени в района на ключови метростанции, а пътната полиция спира автомобили, които очевидно замърсяват атмосферата.

Софийският въздух традиционно се смята за един от най-мръсните в Европа през цялата година. Основният замърсител през зимните месеци е финият прах поради масовата употреба на печки, а в други месеци - автомобилните газове. Експертите на Европейската комисия изчисляват, че над 13 хиляди души умират преждевременно поради замърсяване на въздуха в България, а около 2 милиона работни дни се пропускат средно поради болест, което води до годишна финансова загуба от около 3 милиарда евро.

ОЩЕ ОТ Здраве

Трета жертва на смъртоносния китайски вирус

Риск да се разпространи покрай пътуванията за китайската нова година

3 чЗдраве

Пламен Русев: Системата на здравеопазването е неефективна и непрозрачна

Мнение на предприемача, разработил модела за прилагане на обществени поръчки и при частните болници

3 чЗдраве

Стефан Димитров: 41 души умират всеки ден от мръсния въздух

Според него за последните 30 години всяко едно правителство не е сторило необходимото за предпазването на въздуха в столицата

2 дниЗдраве

Въздухът в Перник е чист днес

Към 8 ч. сутринта серният диоксид във въздуха е 11 микрограма на куб. метър

3 дниЗдраве