София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Елена Йончева: Приемам номинацията за евродепутат от ДПС

"За мен това е признание за всичко, което съм постигнала в ЕП", заяви Йончева

15 дниПолитика 16 Васил Василев

Елена Йончева обяви, че приема номинацията за евродепутат, направена от ДПС-Благоевград.

"За мен това е признание за всичко, което съм постигнала в Европейския парламент за България", заяви Йончева пред БТА. И благодари на структурата на Движението за права и свободи.

„Както неведнъж съм казвала публично, решението дали ще се кандидатирам зависи от това дали ще мога да продължа битките, които съм водила през последните пет години за страната си и дали ще получа подкрепа за това, а именно - спиране на безконтролната миграция; спиране на трафика на хора (каналджийството); работещи мерки срещу корупцията на национално и на европейско ниво; защита на журналистите от цензура и политическо преследване”, отбеляза Йончева.

Тя посочи, че като евродепутат е успяла да направи пробив по редица теми. „Водих преговори по цялостното законодателство в Пакта за миграция като председател на групата, с представителите на Европейската комисия и Съвета. След пет години пактът беше приет. Той отменя несправедливия за България Дъблински регламент и ще спомогне за намаляване на безконтролната миграция“, каза Йончева.

„Започнахме работа по законодателство, което по ефективен начин да ограничи трафика на хора”, припомни тя. 

„Отстоях и предложението, което да гарантира прозрачност на медийната собственост и финансиране и защитата на журналистите от цензура”, каза още Йончева. Социалните мрежи, по думите ѝ, вече няма да могат да свалят качествено медийно съдържание.

„Ще приема подкрепа за участие в европейските избори, която да ми позволи да продължа да работя по тези важни за България теми, подкрепа, която би ми дала свободата да ги отстоявам”, подчерта Елена Йончева.

От ДПС-Благоевград съобщихав понеделник, че на заседанието на Областния съвет на партията е взето решение сред издигнатите за кандидати за членове на Европейския парламент да бъде и Елена Йончева. В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

снимка: БГНЕС