София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

ЕМА установи връзка между ваксинацията с AstraZeneca и тромбозите

Резултатът идва след преглед на всички налични в момента доказателства
9 сЗдраве 474

Европейският регулаторен орган по лекарствата обяви в сряда възможна връзка между коронавирусната ваксина, разработена от AstraZeneca и университета в Оксфорд, и проблемите със съсирването на кръвта при възрастни, получили ваксината.

Резултатът идва след преглед на всички налични в момента доказателства за редките случаи на необичайни кръвни съсиреци при някои ваксинирани хора.

Ваксината на Оксфорд-АстраЗенека беше подложена на съмнения относно безопасността през последните седмици, като няколко европейски държави спряха за кратко употребата на ваксината миналия месец. България също преустанови ваксинирането, а след това го възобнови.

На 31 март Европейската агенция по лекарствата заяви, че е установила, че ваксината е безопасна и ефективна, но добави, че не може да изключи възможността за причинно-следствена връзка между ваксината и кръвосъсирването, така че ще продължи да разследва.

Световната здравна организация, регулаторът на лекарствата в Обединеното кралство и Международното общество по тромбоза и хемостаза заявиха, че ползите от прилагането на AstraZeneca далеч надхвърлят рисковете.

Съобщава се, че високопоставен служител в европейския регулаторен орган по лекарствата е казал, че има ясна „връзка“ между ваксината Оксфорд-АстраЗенека и много редки кръвни съсиреци в мозъка, въпреки че пряката причина все още не е известна.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!