София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ЕМКО: "Ню Йорк Таймс" прави внушения, нямаме общо с взривовете в Чехия

Допълват, че всички налични документи доказват, че няма връзка между „Емко“ и взривовете в чешките складове.

„В статия на „Ню Йорк Таймс“ отново се правят внушения за възможна „украинска връзка“ около опита за убийство на тримата български граждани и взривовете в Чехия. Цитират се неназовани „украински“ източници, според които, „за да се попречи на руски симпатизанти в българското правителство да блокират доставките за Украйна, сандъците с муниции са били маркирани да изглеждат като че ли са предназначени за Тайланд“. Това твърдение не отговаря на истината“, обявиха в прессъобщение от оръжейната фирма на Емилиян Гебрев.

В него се допълва, че всички налични документи доказват, че няма връзка между „Емко“ и взривовете в чешките складове.

„Досега е безспорно установено единствено това, че едни и същи агенти на едно и също подразделение на ГРУ, както се твърди в медиите „подразделение 29155“, са били причастни към терористична дейност в Чехия през 2014 г., в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г.“, пишат от фирмата.

„Що се отнася до случая с т.нар. „Български Новичок“, а именно опита за покушение срещу трима български граждани, разследването отдавна е на практика спряно от прокуратурата, след многократни опити то да бъде заметено, насочено в други посоки или просто забравено“, пише още в позицията.

В позицията се допълва, че не е известно Скрипал и неговата дъщеря да имат нещо общо с Украйна.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!