Search Suggestions
      събота, 10.05.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Енчо Керязов с есенна рецепта за силни тела

          Есента е сезонът, през който организмът ни започва да се подготвя за студените зимни месеци. Най-често наблягаме на по-тежки храни, а приемът на пресни плодове и зеленчуци значително намалява. От друга страна, залинява и физическата ни активност.

          - Реклама -

          Когато започнат студените дни, имунната ни система отслабва и лесно можем да станем жертва на грипове, вируси и инфекции. Ето защо е изключително важно да подготвим тялото си за тази промяна.

          Най-добрият лечител е природата, а най-добрият учител са спортистите.

          Затова на помощ в идващите месеци идва един от най-силните мъже на планетата – цирковият артист Енчо Керязов.

          Неговата рецепта за есента е пилешка кавърма, съчетана с чаша прекрасното вино Мерло и Каберне Совиньон  от серията KABILE на „Вила Ямбол“.

          Виното, вдъхновено от култа на траките към тази напитка, идва от района на древния град Кабиле край Ямбол.

          През античността регионът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, а днес посреща любителите на археологията и историята. Изграден е край голям култов център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх. Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино.

          Богатото наследство на траките и техните вярвания вдъхновиха най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ да създаде серията вина KABILE. Ликът на богинята Кибела е изобразен върху етикетите на вината KABILE. Гордост за производителя е, че управлява 10 000 дка собствени лозя, а сортовият състав включва над 15 винени разновидности.

          Ето и рецептата на Енчо Керязов за традиционна пилешка кавърма:

          Продукти за 5-6 порции:

          около 1 кг. пилешко месо без кост (бяло или почистени бутчета)

          200-250гр. гъби

          3-4 глави лук

          60-80 мл олио/зехтин

          1 чушка

          малко парче праз (ок. 10 см, за аромат)

          1 домат и 400 мл доматен сок (или 2 домата и 250 мл бульон)

          150 мл бяло вино

          1 ч.л. захар (за неутрализиране киселината на домата)

          1 ч.л. червен пипер ( сладък и лют на вкус)

          по щипка целина, чубрица, мащерка и черен пипер

          1 дафинов лист

          сол на вкус

          магданоз

          1 с.л. царевично нишесте или брашно за сгъстяване ако трябва

           

          Приготвяне:

          * Лука се нарязва на полумесеци , задушава 5-6 мин. в олиото.

          * Прибавят се нарязаното на кубчета пилешко месо, почистените и нарязани, ако са големи гъби, посолява и задушава отново за 5-6 мин. (под капак)

          * Прибавят се ситно нарязаните домат, чушка, праз, червен пипер, подправки, доматен сок или бульон, виното; възвира се да клокне и намалява степента на котлона така, че да къкри тихо около 30 мин.

          * Прибавя се дафиновия лист, задушава още 3-4 мин. , сгъстява се с размитото в малко вода нишесте или брашно и отстранява от котлона.

          Сервира се с гарнитура ориз или картофено пюре – може да се оформи кръг с помощта на ринг, а кавърмата да се постави в центъра и да се поръси със ситно нарязания магданоз.

           

          Есента е сезонът, през който организмът ни започва да се подготвя за студените зимни месеци. Най-често наблягаме на по-тежки храни, а приемът на пресни плодове и зеленчуци значително намалява. От друга страна, залинява и физическата ни активност.

          - Реклама -

          Когато започнат студените дни, имунната ни система отслабва и лесно можем да станем жертва на грипове, вируси и инфекции. Ето защо е изключително важно да подготвим тялото си за тази промяна.

          Най-добрият лечител е природата, а най-добрият учител са спортистите.

          Затова на помощ в идващите месеци идва един от най-силните мъже на планетата – цирковият артист Енчо Керязов.

          Неговата рецепта за есента е пилешка кавърма, съчетана с чаша прекрасното вино Мерло и Каберне Совиньон  от серията KABILE на „Вила Ямбол“.

          Виното, вдъхновено от култа на траките към тази напитка, идва от района на древния град Кабиле край Ямбол.

          През античността регионът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, а днес посреща любителите на археологията и историята. Изграден е край голям култов център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх. Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино.

          Богатото наследство на траките и техните вярвания вдъхновиха най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ да създаде серията вина KABILE. Ликът на богинята Кибела е изобразен върху етикетите на вината KABILE. Гордост за производителя е, че управлява 10 000 дка собствени лозя, а сортовият състав включва над 15 винени разновидности.

          Ето и рецептата на Енчо Керязов за традиционна пилешка кавърма:

          Продукти за 5-6 порции:

          около 1 кг. пилешко месо без кост (бяло или почистени бутчета)

          200-250гр. гъби

          3-4 глави лук

          60-80 мл олио/зехтин

          1 чушка

          малко парче праз (ок. 10 см, за аромат)

          1 домат и 400 мл доматен сок (или 2 домата и 250 мл бульон)

          150 мл бяло вино

          1 ч.л. захар (за неутрализиране киселината на домата)

          1 ч.л. червен пипер ( сладък и лют на вкус)

          по щипка целина, чубрица, мащерка и черен пипер

          1 дафинов лист

          сол на вкус

          магданоз

          1 с.л. царевично нишесте или брашно за сгъстяване ако трябва

           

          Приготвяне:

          * Лука се нарязва на полумесеци , задушава 5-6 мин. в олиото.

          * Прибавят се нарязаното на кубчета пилешко месо, почистените и нарязани, ако са големи гъби, посолява и задушава отново за 5-6 мин. (под капак)

          * Прибавят се ситно нарязаните домат, чушка, праз, червен пипер, подправки, доматен сок или бульон, виното; възвира се да клокне и намалява степента на котлона така, че да къкри тихо около 30 мин.

          * Прибавя се дафиновия лист, задушава още 3-4 мин. , сгъстява се с размитото в малко вода нишесте или брашно и отстранява от котлона.

          Сервира се с гарнитура ориз или картофено пюре – може да се оформи кръг с помощта на ринг, а кавърмата да се постави в центъра и да се поръси със ситно нарязания магданоз.

           

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Фестивала „Дни на Възраждане в сърцето на София“ обединява традиции, творчество и общност

          На 10 и 11 май 2025 г. Столична община – район „Възраждане“ организира първото издание на двудневния  културно-образователен фестивал „Дни на Възраждане в сърцето...

          Радев: Наш дълг е не само да пазим чиста паметта им, а и да вложим на свой ред силите си в каузата за изграждането...

          Президентът Румен Радев взе участие в тържественото отбелязване на 149 години от Априлското въстание в град Перущица, където произнесе реч пред събралите се граждани...

          СДС: Румен Радев извиси най-силния глас в истерията срещу приемането на еврото

          Съюзът на демократичните сили (СДС) разкритикува остро президента Румен Радев, наричайки неговото искане за референдум относно приемането на еврото „еманация на двуликата му политическа...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ
          Зареждане…
          Зареждане…
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions