София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Епидемиолог: Ваксинацията е ключов инструмент за спиране на COVID-19, трябват и още мерки

Д-р Петър Марков коментира, че имунитетът, след ваксина, ще трае около година
21 сЕвроком 378

В Милано носенето на маска е изключително масово и дисциплинирано. Много е трудно човек да излезе без маска на улицата. Това, което е забранено е излизането от собственото населено място. Хората могат да излизат навън за спорт и за собствените си задължения. Това коментира епидемиологът, който практикува в Милано, д-р Петър Марков в ефира на БиТиВи.

"Дилемата между здравето на хората и работещата икономика е фалшива дилема. Там, където има голямо натоварване и много смъртни случаи, там икономиката не е добре. Спазването на мерките . Навсякъде мерките се взимат в съответствие с резултатите. Не е нужно хората да стоят вкъщи, но ние виждаме покачване на заразените в България. Разнопосочното говорене е нещо нормално, нормално е експертите да имат различно мнение, но не е добре когато хора, които се правят на експерти", каза той.

Антигенният тест улавя протеини от вируса, а PCR теста улавя иРНК на вируса. PCR-а е много по-чувствителен, но и чувствителността на антигенния тест добра, за да може той масово да се прилага. Аз бих наблегнал на антигенните тестове, за да проследя каква е ситуацията. По-лесно е да се направят два антигенни теста през няколко дни, отколкото един PCR. Аз бих препоръчал антигенните тестове да бъдат доведени, чрез субсидия, на много ниска цена, за да са достъпни. Тестовете, за да са безплатни, е политическо решение. Колкото повече тестове правим, толкова по-ясна ще е картината", допълни епидемиологът.

"Коронавирусът не е по-малко заразен. Ваксината е много важен инструмент за контролиране на епидемията. Ако имаме работеща ваксина по този начин ще можем да ваксинираме големи групи от хора. По този начин ще стигнем до този стадиен и колективен имунитет, защото така може 2/3 от населението да са ваксиниране. Дори и да има заразен човек, вирусът няма къде да отиде, защото не може да зарази никого около себе си. Ваксинацията е ключов инструмент за спиране на пандемията. Моите очаквания, че след ваксинация, ще има поне една година трайност на имунитета. Броят на заразените намалява през последните дни в България, но ако искаме да спре растежа, трябва да имаме малко повече мерки от към момента", обясни д-р Петър Марков.