София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

ЕС ДАВА ПАРИ ЗА НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ

СТРАНАТА НИ ЩЕ ИЗПЪЛНЯВА НОВА ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА
7 годиниОбщество 16 Боряна Райчева

България ще се бори с проблемите, натрупани с годините в образованието и науката, с помощта на ЕС. В новия програмен период 2014 -2020 г. страната ни ще изпълнява изцяло нова оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, управлява от Министерството на образованието и науката (МОН). Реформата ще бъде финансирана с близо 600 млн. евро от европейските структурни фондове и малко над 100 млн. евро национално съфинансиране.
Страната ни ще трябва да положи сериозни усилия, за да навакса поне отчасти сериозното си изоставане в сферата на образованието и културата. Това съобщи зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков. Новата оперативна програма има няколко набелязани цели.
Първата от тях е с европейски средства да бъдат насърчавани висококачествени научни изследвания, които да се превърнат в мотор за развитие на икономиката ни. Водещите университети и научни институти ще получат финансиране, за да модернизират научната си инфраструктура и лаборатории.
Друга основна цел на новата оперативна програма е, до 2020 г. страната ни да подобри достъпа до висше образование и да увеличи дела на завършилите го между 30 и 34 години до 36%. Талантливите студенти ще получават възможност за изява в научни кръжоци и конференции. Младите хора ще бъдат насърчавани да изучават педагогически специалности, като за целта ще се отпускат специални стипендии.
Предвидени са също средства за повишаване квалификацията на университетските преподаватели.
Средства са предвидени и за включване в образованието на деца от малцинствата и на деца на бежанци. Очаква се оперативната програма да бъде одобрена от ЕК най-късно през февруари следващата година.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!