София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

ЕС ограничава допълнително износа на ваксини на ”АстраЗенека”

Това потвърди Европейската комисия
35 сПолитика 139 Мирослав Митков

Занапред разрешенията за износ на ваксини срещу COVID-19 на ”АстраЗенека” от ЕС ще бъдат обвързани с изпълнението на европейските договори на този производител. Това потвърди Европейската комисия.

„Засега няма нищо ново в преговорите между ЕС и Великобритания за доставката на ваксини. Продължаваме да търсим взаимноизгодно решение, посочи говорителят по повод отказа на Лондон да изнася ваксини на "АстраЗенека" към ЕС в изпълнение да сключения договор“, отбеляза говорител на Комисията.

Досега в ЕС са доставени 88 милиона дози ваксина и са поставени 64,5 милиона дози от четирите одобрени от Европейската агенция по лекарствата  препарати. Очаква се до края на юни ЕС да получи над 300 милиона дози. В Общността се внасят само ваксини, произведени в одобрени от ЕАЛ заводи, припомни говорителят.

Междувременно компанията "Джонсън и Джонсън" обяви, че ще започне да доставя до 220 милиона дози от еднодозовата си ваксина срещу COVID-19 на 55-те страни от Африканския съюз от третото тримесечие на тази година, предаде Ройтерс.

Компанията е сключила сделка с Африканския тръст за снабдяване с ваксини, който в бъдеще може да поръча още 180 милиона дози.

По-рано този месец Европа одобри употребата на ваксината срещу COVID-19 на "Джонсън и Джонсън". Ваксината бе одобрена също така от здравните власти на САЩ, Канада и Бахрейн.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!