София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

ЕСКАЛАЦИЯ: Полша заплашва Киев с допълнителни забрани за внос, привика украинския посланик

В знак на протест срещу изявлението на Зеленски в централата на ООН

40 сПолитика 679

Полският премиер Матеуш Моравецки предупреди, че Варшава може да разшири списъка на забранените украински стоки, ако Киев наложи собствено ембарго за внос на определени полски хранителни продукти, съобщи Полската агенция за печата (PAP) на 20 септември.

Това е само последният ход в продължаващия спор между двете страни, предизвикан от решението на Полша да удължи забраната за внос на украински зърнени продукти след изтичане на срока на годност, определен от ЕС на 15 септември.

ЕС въведе мярката през май по искане на Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България, които се опасяваха, че напливът на по-евтини украински продукти ще окаже натиск върху техните фермери.

В отговор на решението на Полша Киев заяви, че ще съди Варшава в Световната търговска организация и също заплаши да въведе ембарго върху лук, домати, зеле и ябълки от Полша.

Несъгласието обтегна отношенията на Украйна с Полша, която традиционно е един от най-ревностните й поддръжници в лицето на руската агресия.

По време на речта си на Общото събрание на ООН в Ню Йорк украинският президент Володимир Зеленски призова "тревожното" поведение на партньорите на Украйна по отношение на забраните за внос на зърно.

Въпреки че не назовава конкретни държави, изявлението дойде малко след като Полша, Унгария и Словакия заявиха, че ще удължат ограниченията за внос.

В знак на протест срещу изявлението на Зеленски в централата на ООН, полското правителство привика и посланика на Украйна в Полша Васил Зварич, предаде PAP.

Преди това двете страни извикаха посланиците си в дипломатически спор през лятото, след като полски служител каза, че Украйна трябва да бъде по-благодарна за помощта, която получава.