София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

EURONEWS: Студенти покриват недостига на здравни работници в България

,,В момента има остра нужда от медицински персонал'', споделя Емилия Григоровa
21 мЗдраве 295 Мария Иванова

Третата вълна на коронавирус отново поставя на изпитание страните и здравните системи. Това важи особено за България, където един от основните проблеми е липсата на медицински персонал, пише Euronews.

,,Пирогов'' заема челно място на заразени пациенти от COVID-19. Студентите по медицина се засилиха по време на първата и втората вълна на пандемията, за да подадат ръка за помощ. Сега са из цялата страна в COVID-19 отделенията. 

Емилия Григоров работи в „Пирогов“ в продължение на година, когато настъпва пандемията. Като студент в 5-ти курс, тя все още не е избрала своята специализация. За момента тя клони към пластичната хирургия.

Григорова е една от доброволците. Тя сподели, че ,,в момента има остра нужда от медицински персонал”. За нея е било очевидно, че хората, работещи в болницата са изтощени и на предела на силите си. 

Работата е предизвикателна заради това колко непредсказуема може да бъде инфекцията. Грижата за много болните също се отразява емоционално на здравните работници. 

,,Трудно е да видиш пациент, който е бил добре преди два дни, изведнъж да се обърне към зле. Тогава осъзнаваш, че този човек може да не оцелее или да оцелее, но с тежки усложнения. Това е най-трудната част.'', сподели Емилия пред Euronews. 

Въпреки сериозният недостиг на персонал в България, броят на студентите по медицина се е удвоил през последните седем години до над 12 000 ученици през 2020г.  

Малко от тях обаче ще останат в страната и причините не са само финансови. 

Всяка година между 500 и 1000 лекари напускат България. Въведени са нови правителствени програми за привличане на млади лекари. На студентите по медицина се предлагат стипендии, ако работят в България в продължение на три години след обучението си. Тази оферта идва в период, когато университетските такси на студентите рязко скочили. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!