София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ф. Могерини иска Западните Балкани в ЕС, за да не съжаляваме

Брюксел е на ход да приеме Скопие, призова спецпратеник на САЩ

11:51 ч. 03.09.2019 г.Политика 12

Европа ще съжалява, ако затвори перспективата пред Западните Балкани, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя държа реч пред посланиците на ЕС в Брюксел за нещата, свършени през мандата й.

Федерика Могерини не пропусна постигането на Преспанското споразумение Гърция – Северна Македония - „резултат от смелостта, лидерството и подкрепата на ЕС“.

Сега тя казва, че е време Брюксел да признае заслугите си. „Имаме ясен интерес да включим целите Балкани в ЕС. Знаем, че е дълъг процес, сложен, интересен и жив, който изисква време. Много проблеми трябва да бъдат решени и много политически ангажименти са необходими“, смята топ дипломатът на ЕС.

„Но ако не го направим, ще съжаляваме дълги години“,заяви Федерика Могерини.

Словения е домакин на Стратегически форум в гр. Блед, където цялото внимание е насочено към специалния представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър.

„Споразумението от Преспа е най-голямото дипломатическо постижение през последните години в региона - ЕС трябва да изпълни своята част и да даде на гражданите на Северна Македония ясна европейска визия“, каза Матю Палмър пред словенския вестник Delo.

Министърът на външните работи Никола Димитров се срещна днес със словенския си колега домакин Миро Церар, според когото европейският подход към малките страни е „перспектива за малките държави, а върховенството на закона е едно от условията за ускорена европейска интеграция“.