София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Фандъкова и новите общински съветници полагат клетва

Общият брой на съветниците е 61

Фандъкова и новите общински съветници полагат клетва

Общият брой на съветниците е 61

6 месецаПолитика 16 Боряна Райчева


Столичният общински съвет проведе първото си заседание. То започна в 10.00 часа с приветствия от областния управител Николай Пехливанов и прдседателя на Общинската избирателна комисия Павлина Николова.

Новите общински съветници ще положат клетва и ще им бъдат връчени удостоверения на общинските съветници, избраните кметове на Столична община, кметове на райони и кметове на кметства. Заседанието ще бъде открито и ръководено от най-възрастния общински съветник - Грети Стефанова от "Демократична България".

На първото заседание на Столичен общински съвет ще бъде избран председателят и заместник-председателите на новия съвет. Чрез тайно гласуване съветниците трябва да го изберат. Той ще ръководи следващите заседания, като може да упълномощи за това и някой от своите заместници. Техният брой също се приема чрез гласуване от съвета.

Общият брой на съветниците е 61. Най-голяма е групата на ГЕРБ - 27. БСП е с 15 съветници, обединение "Демократична България" - с 12, ВМРО-БНД - с 4, "Атака" - с 2, и независимият Борис Бонев от "Спаси София".

Те могат да сформират политически групи, като минималният им брой трябва да е поне от 5 души, както изисква Правилникът за организацията и дейността на СОС.