София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Филмът "Баща ми бояджията" оживява на сцената на Софийската опера и балет

Премиерата ще бъде на 8 май, а следващите спектакли ще са на 9 и 10 май
пропускане
18 чКултура 231 Ивана Иванова

Филмът "Баща ми бояджията" оживява на сцената на Софийската опера и балет. В Софийската опера и балет се състоя пресконференция, посветена на предстоящата премиера на мюзикъла.

"Поклон и уважение към авторите на музиката Петър Ступел и Константин Драгнев, към автора на сценария Васил Цонев, към поета Кръстьо Станишев и към създателите на филма БАЩА МИ БОЯДЖИЯТА с режисьор Стефан Ив. Димитров, хореограф Богдан Ковачев, художник Николай Сърчаджиев и диригент Вили Казасян, вдъхновили ме за постановката на първата сценична версия на мюзикъла.", казва директорът на операта Пламен Карталов.

„Баща ми бояджията“ е български телевизионен игрален филм от 1974 година на режисьора Стефан Димитров, по сценарий на Васил Цонев. Оператор е Христо Тотев. Музиката във филма е композирана от Петър Ступел. Творчеството на тези велики имена ще се види и чуе на сцената на националната опера благодарение на режисьора на постановката Пламен Карталов.

Специално за постановката на „Баща ми бояджията“ в Софийската опера беше поканена и репетираше със специална роля Татяна Лолова. Въпреки преждевременната й загуба, тя ще получи почетно участие в ракурсите на действието на режисурата, за да бъде, макар и за кратко, винаги в духа на спектакъла.

За другите две главни роли са поканени също много популярни и големи кино и драматични актьори: харизматичният с талант си на певец и актьор Калин Врачански в ролята на учителя Андреев и Славчо Пеев, легендата на Сатирата, първи изпълнител на ролята на Богаташа от едноименния филм на режисьора Стефан Димитров.

Всички останали роли в новата сценична интерпретация на „Баща ми бояджията“ се изпълняват от Ангел Христов, Гергана Русекова, Красимир Динев, Димитър Станчев, Весела Делчева, Силвана Пръвчева, Бисер Георгиев, Николай Петров и др. Шестте момчета са талантливите солисти на театър „Таласъмче“ с ръководител Димитър Костанцалиев и детска вокална група с ръководител Таня Лазарова. Диригент е Светослав Лазаров. Участват хорът и оркестърът на Софийската опера. Диригент на хора е Виолета Димитрова. Хореограф е Риолина Топалова, художници са Нела и Кристиян Стоянови.

Премиерата беше замислена за традиционната новогодишна програма на Софийската опера, а именно на 31 декември 2020 г., точната дата, на която се развива действието по сценария. Поради налаганите мерки за безопасност по време на пандемията, работата на творческите колективи се прекъсваше многократно, но вече е обявена новата дата за премиера, а тя е 8 май, събота. Следващите спектакли са на 9 май, неделя от 11.00 и 19.00 часа и 10 май, понеделник от 19 часа.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!