София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

Филолог: Сертификатът на Пламен Георгиев е вероятно преведен чрез Google

"Пълен е с грешки"

Филолог: Сертификатът на Пламен Георгиев е вероятно преведен чрез Google

"Пълен е с грешки"

9 месецаОбщество 9 Боряна Райчева


Филологът, преподавател в специалността "Испанска филология" към СУ "Св.Климент Охридски" Боряна Кючюкова реши да изрази възмущението си след новината по-рано тази сутрин, че бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев притежава сертификат на владеене на испански език на ниво В1, като е изпратила писмо до редакционната поща на "frognews".

Ето и целия текст:

Пиша Ви по повод на новината, че Пламен Георгиев има диплома за владеене на испански език ниво B1.


1. Като човек, занимаващ се професионално с испанско езикознание, ви уверявам, че сертификатът на Пламен Георгиев, издаден от фирма Никанор, е пълен с елементарни лексикални, граматични и правописни грешки. Текстът не може да е изготвен от испанист. Най-вероятно е превод чрез Google Translator, който специално за двойката езици български и испански е на неприемливо ниско ниво. Остава въпросът за компетентността на "преподавателя", обучавал Пламен Георгиев.


2. Сертификатът само удостоверява, че Пламен Георгиев е присъствал на 140 часа испански език за ниво В1, но никъде изрично не става въпрос за полагане на изпит. Такъв тип сертификати изготвя всяка школа за преподаване на чужди езици, но каква е тяхната тежест не мога да преценя. Учудва ме обаче, че МВнР би приело такъв сертификат. Това може да се провери. Във всеки случай единственият признат международно документ, издаван на хора, които не са филолози испанисти, за владеене на испански език - поне в рамките на ЕС - е дипломата DELE (Диплома за Испански като Чужд Език), издаван единствено от Института Сервантес, Испания. За българските граждани, които искат да получат диплома DELE, се организират изпити от Института Сервантес в София, като писмената част се изпраща за проверка в Испания, а на устната част изпитват испанисти, минали специален курс на обучение в Института Сервантес относно организация на изпита, начина на изпитване, критерии за оценяване и пр., и получили съответния сертификат.