София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„ГАЗПРОМ” ПРЕКРАТИ ДОСТАВКИТЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ ЗА УКРАЙНА

УКРАЙНА НЯМА ДА ПОЛУЧАВА РУСКИ ПРИРОДЕН ГАЗ ДОКАТО НЕ ГО ПРЕДПЛАТИ

9 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

От денс 10 часа московско време „Газпром” прекратява доставките на газ за Украйна. Това заяви директора на  компанията Алексей Милер. По думите му  „Газпром” няма да доставя синьо гориво за Киев  на каквато и да било цена без предплата, съобщава  РИА Новости.

Агенцията припомня, че преди дни от украинската компания „Нафтогаз” заявиха, че ще спират закупуването на синьо гориво от „Газпром ” ако по време на тристраните преговри във Вене не се постигне споразумение.  От украинската компания пък се надяват, на съдействие от страна на Еврокомисията, в близко време да се договорят приемливи условия за доставка на газ от Руската федерация.

Транспортирането на газ по територията на Украйна за европейските клиенти на "Газпром"  продължава в пълния обем в съответствие с договорените условия уточняват от „Нафтогаз”

РИА Новости припомня, че  само преди два дни руската компания „Газпром ” предложи на „Нафтогаз- Украйна ” допълнителна оферта към договора  за покупко – продажба  на природен газ, който обхваща периода  от 2009  - 2019 година. Според текста в документа украиснстата страна се задължава всяка една доставка на газ да бъде платена предварително.