София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 5 °C
Варна 6 °C
Бургас 9 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ген. Мутафчийски: Не бих се кандидатирал за какъвто и да е политически пост

Началникът на ВМА беше един от първите, които се ваксинираха срещу коронавирус
3 мЕвроком 252

Нямам никакви неприятни усещания, не съм имал температура, отпадналост, заяви пред Би Ти Ви началникът на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който вчера се ваксинира пръв от ВМА и втори след здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Трябваше да се даде пример, допълни ген. Мутафчийски. По думите му над 50% от лекарите във ВМА са поискали да бъдат ваксинирани. 

Алергичните реакции се срещат при прилагането на какъвто и да е медикамент, поясни той.

За големия брой починали у нас ген. Мутафчийски заяви, че е нямало как да не е по този начин.

"В началото при нас беше леко, въпреки че ни обвиняваха, че мерките не бяха навременни. Ние вкарахме мерките през март. Повечето други държави закъсняха много повече от нас – тогава се занимавахме с клъстери, а сега разпространението на вируса е дифузно, сега няма никакъв смисъл от КПП-та. Лятото станахме жертва на успеха си, тогава решихме, че мерките са прекомерни, хората пренебрегнаха опасенията ни и този процес беше не само в България, а в цяла Европа", заяви ген. Мутафчийски.

При отслабването на мерките той не изключва и трета вълна. Новият щам се хваща от PCR тестовете, което дава надежда. Хората, разработващи ваксини, дават надежда за бърза нова ваксина, която да обхваща и него.

Лекарят отговори и на въпрос на водещият дали не е опасно ваксината да се превозва в бусове, предназначени за други стоки. Според него това е нормално и не е опасно – например в САЩ ваксината е съхранявана в хладилни помещения за месо.

В началото на годината се очакват нови 60 000 дози, а за другите видове ваксина все още се чака решение на СЗО.

Европейската комисия гарантира, че при ваксината са спазени всички процедури, след вноса държавата би трябвало да поеме пълната отговорност, смята Мутафчийски.

Лично за него 2020 е била тежка година и той неслучайно е спрял да дава интервюта.

Аз говорех истината и само истината, но тя водеше до страх. Намери се начин тази истина да стигне до хората - чрез информационния портал и други, без тя да води до страх, каза още ген. Мутафчийски. 

Не познавам доц. Мангъров и нямам отношение към този човек, поясни ген. Мутафчийски.

Политиката не е моя битка, хората да си тежат на мястото, а моето е хирургията. Не бих се кандидатирал за какъвто и да е политически пост, категоричен беше ген Мутафчийски и каза, че през новата 2021 г. към нас се задава надежда, която вече не е имагинерна, "тя е факт, възползвайте се от нея".