София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

Ген. Мутафчийски: Нямаме свободни легла, това е големият проблем

Той присъства на честването на "Дена на спасението"

4 сПолитика 1131 Николай Трифонов

СНИМКА: "БУЛФОТО"

С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя беше почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот, на церемония по повод Деня на спасението  пред Военномедицинската академия (ВМА).

Сред присъстващите на церемонията пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, са служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на ВМА  генерал- майор Венцислав Мутафчийски, кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Във ВМА имаме двойно повече легла в интензивните отделения от заявените и заповяданите от РЗИ, защото не можем да връщаме пациенти, но разбира се, когато се случва това вече е невъзможно да ги приемем. А инфекциозната ни клиника изобщо не е преставала да приема болни, не само с COVID, но и с другите заболявания, които са особено актуални през лятото. Нямаме свободни легла, това е големият проблем." Това заяви началникът на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски. 

Той посочи, че професията на медика е изключително рискова и всеки един лекар му трябва да има не само умение, за да бъде лекар, трябва да има сърце, за да е готов да жертва живота си за живота на другите. Затова с особено преклонение се отнасяме към днешния ден, посочи Мутафчийски.

Инициативата започва през 2005 г. по идея на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на ВМА и със съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския червен кръст и синдикатите, в памет на 26-годишния д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния. 

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване от болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители, граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

За трета година Денят на спасението преминава под знака на COVID-19, като над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейки загубиха своя живот, помагайки на болни от коронавирус. 

Денят на спасението е един изключително специален ден, в който почитаме нашите герои в бяло. Вчера видяхме как едни наши герои в бяло се пребориха за живота на дечицата, които бяха в Стара Загора, каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването Иван Меджидиев.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!