София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Ген. Мутафчийски: Получаваме сигнали за неспазване на карантината от наши сънародници

Директорът на ВМА с последни подробности за коронавируса

1 годинаЗдраве 354 Ивана Иванова

В света 102 хиляди души вече са регистрирани като заразени от коронавируса, в България няма положителни проби. Това каза на редовния брифинг пред ВМА директорът генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб.

„3500 са смъртните случаи от заболяването. 98 страни в света са засегнати вече от вируса, а 57 хиляди души са се възстановили от заболяването. В региона има 45 случая в Гърция, в Румъния са 9, в Северна Македония – 3, Хърватия – 11, Сърбия вчера обявиха първия си случай.
В Северна Корея са над 6500 случаите, в Иран са 4700, в Италия - 4600, Германия и Франция вървят към 700 случая. Това са данни от 6.00 часа тази сутрин“, посочи Мутафчийски.

"Получаваме множество писма от граждани, които сигнализират за неспазване на карантина от наши сънародници, прибрали се от рискови дестинации. Вчера имах две писма от Дупница, едно писмо от Пазарджик. Има и много екзотични случаи. Получихме информация за шофьор на ТИР, който спи вече 10 дни в кабината на камиона си пред вкъщи, за да не зарази близките си. Това ни направи силно впечатление.
Получаваме много обаждания и имейли. Получаваме съобщения от организации, които правят публични и спортни събития, които са в духа на грипната епидемия и заплашващия ни коронавирус", обясни той.