София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Георги Георгиев: Най-вероятно ще има нови избори за кмет в София

,,Политическата криза се задълбочава''

4 мПолитика 442 Марияна Стойчева

,,В 14 часа благодариха на ГЕРБ за зрялото и отговорно отношение към града, защото избрахме техния председател, въпреки че нямат мнозинство. Отлагаха с 4 часа отлагането на второто заседание. В 22 часа колегите бяха много недоволни от всички нас - отговорните партии, и напуснаха вкупом залата. Напусна дори новоизбраният колега, на когото аз помагах и ще продължа да помагам, но му препоръчвам да започне да чете правилника - не може да напусне заседанието демонстративно, дори това да е политическия сценарий на неговата група.''

Това заяви на зам.-председателят на СОС от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев пред bTV.

,,Спасихме София от т.нар. спасители на София. Затова избрахме техен председател. Това не беше лесен избор. Но се налага, защото градът е в хаос, няма кой да контролира какво прави кметът, как харчи общинския бюджет, нито лев от парите на софиянци, които се харчат. Като започнем от златната арка, която струва 30 хиляди лева и ще зададем такъв въпрос'', допълни Георгиев.

По думите му най-вероятно ще има нови избори в София. "С оглед на данните за злоупотреби, които има от съдебните експертизи. Като юрист се запознах с документите и съм много притеснен как точно в район "Слатина", където кметът е от ДБ, точно там са изчезнали 13 флашки от машини. Как се случват тези случайности в София? Това са въпроси, на които съдът ще отговори. Политическата криза се задълбочава", посочи Георгиев. 

"Три месеца те не успяха да формират мнозинство. И в крайна сметка, благодарение на решителната намеса на г-н Борисов, направихме изключителен компромис временно, до юли месец, на изпитателен срок да изберем председател. Това е техническо решение, за да отпушим всички важни решения", разказа Георгиев.

На въпрос кой управлява в момента, Георгиев отговори: "Кметът на София се казва Васил Терзиев до произнасянето на съда. Председателят на СОС се казва Цветомир Петров от ПП. Те са с най-много съветници във всяка комисия".

,,Предложихме всяко едно плащане, което прави кметът на София към фирми по каквито и да било въпроси над определен размер, всеки един документ, който се подписва за задължаване на общината, защото чуваме много страшни неща за голям екип с граждански договори, които се назначават допълнително без конкурс, заобикаляне на закона, хора, които не отговарят на изискванията и се трупат десетки хиляди лева разходи - за всичко това в края на месеца кметът да изпраща отчет на общинските съветници с ясно посочване на всяко едно от перата'', обясни зам.-председателят на СОС. 

Георгиев бе категоричен "екипът на Терзиев се разпада".