София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Георги Гвоздейков: Предизборен щаб няма, само аз съм координатор

"Рискът, че може да се загубят средства  от Плана за възстановяване и устойчивост, което ще е пагубно за страната"

22 дниПолитика 22 Васил Василев

"Партийните страсти надделяха пред обществените интереси. Според мен основната причина е неразбирането на философията на политиката. Тя е феномен, който дава възможности и инструменти да подобряваш живота на хората. Няма нищо сложно. Това се случва през политическите субекти, партиите, които трябва да се фокусират не върху тяснопартийния  интерес, а да се работи здраво в интерес на обществото  за постигане на големите цели. Това е единственият път, за да се промени развитието на България оттук нататък. Колкото се фокусираме върху  тесния интерес на партиите, толкова повече забравяме за проблемите на хората и големите цели на тази държава. И кризата е неизбежна". Това заяви пред "24 часа" служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. 

"Не съм избирал постове. Избрах да си довърша работа в министерството - модернизацията на железопътния транспорт, което е най-важната цел за обществото и за транспорта в частност, сухопътния Шенген, изграждане на трети мост на Дунав при Русе и т.н. Рискът, че може да се загубят средства  от Плана за възстановяване и устойчивост, което ще е пагубно за страната. Постъпих коректно пред партийните лидери и се опитах да защитя моя мотив. В политиката е много по-важно да се мисли мащабно и държавнически, отколкото да гледаш тяснопартийно и собствения си комфорт. На всички е ясно, че  комфорт не съм си осигурил. Обратното, понасям негативи за този избор. Вътрешното ми усещане е, че решението ми е правилното. И съм чист пред съвестта си. Не съм изневерил на политическата си идеология, напротив - прилагам я в управлението на държавата", коментира Гвоздейков. 

"Що се отнася до дезинформацията за “изборния щаб”, такъв не е съществувал  никога. Изборният кодекс  дава възможност определен министър да извършва координация между Централната избирателна комисия и институциите, ангажирани с изборите. Законът дори не постановява императивно това да стане, има пожелателен характер", каза още транспортният министър. 

снимка: БГНЕС