София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Георги Свиленски: Когато стана президент, ще кажа дали съм спокоен за Главчев

"Свидетели сме за развод със скандали за 8 млрд. лв. между ГЕРБ и ПП-ДБ"

20 дниПолитика 22 Васил Василев

„Димитър Главчев трябва да бъде сменен от президента. Има още трима четирима души, които Румен Радев може да назначи за служебен премиер. Още при анонса за Димитър Главчев, ние от БСП казахме, че не трябва да бъде служебен министър-председател, а някой, който е равноотдалечен. Не мога да кажа дали бихме подкрепили Росен Желязков, трябва да го обсъдим в парламентарната си група, защото утре ще поканите някой друг гост, който ще ви каже, че БСП не е демократична партия. Разчистването на сметки обаче ще продължава, което не е добре за държавата. Когато Георги Свиленски стане президент, ще ви каже дали е спокоен за Главчев.  Сега говоря като зам.-председател на ПГ на БСП“. Това заяви пред БНТ депутатът от БСП Георги Свиленски. 

„Димитър Главчев показа зависимостите си още на третия ден. Ние не искаме дирижирано спокойствие и БСП няма да става параван на това, Борисов да решава и да предлага министри. Свършиха ли се министрите на външните работи и посланиците? Той показа зависимостите си още на третия ден“, каза още Свиленски. Припомняме, че вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова заплаши с вот на недоверие срещу служебното правителство, ако Димитър Главчев не бъде сменен от президента. Парламентарната група на социалистите получи подкрепата на "Възраждане". 

Свиленски коментира още и вчерашния скандал в парламента, при който народните представители на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ гласуваха оттеглената оставка на управителя на НЗОК Станимир Михайлов: „Свидетели сме на развод със скандали между ПП-ДБ и ГЕРБ. Тези скандали не бяха за цените на тока или за повишаване на заплатите, а за това, кой да управлява 8 млрд. лв.“.