София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

ГЕРБ и БСП с остра реакция срещу изстъплението на Сидеров

ГЕРБ нарекоха участието му „позор за институциите“, БСП искат законодателни промени

ГЕРБ и БСП с остра реакция срещу изстъплението на Сидеров

ГЕРБ нарекоха участието му „позор за институциите“, БСП искат законодателни промени

8 месецаПолитика 3 Боряна Райчева


Вчерашната скандална проява на Волен Сидеров в предаването „Референдум“ по БНТ предизвика вълна от реакции относно допустимото поведение на политици в обществената телевизия.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова определи поведението на Сидеров като „позор за институциите“.

„Все пак Волен Сидеров е част от това Народно събрание и всички ние сме призвани да пазим авторитета на институцията. Смятам, че нощното му поведение е позор за нея“, заяви Дариткова.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък каза, че вербална или физическа агресия може да има в ефир само ако се предава турнир по борба.

„Всички политици носим отговорност да не предаваме агресия на хората по телевизора. Езикът на омразата е много изкусителен като инструмент, но това се връща. Деца го виждат и това поведение се копира“, допълни Дончев.

Опозицията също заяви своята гледна точка по казуса. Депутатът от БСП и член на парламентарната комисия по култура и медии Александър Симов заяви, че сегашният Закон за радиото и телевизията не предвижда забрана за участие на политици от парламентарно представени партии при деструктивно поведение. Според него след участието на лидера на "Атака" и кандидат за кмет на София Волен Сидеров в предаването "Референдум" по БНT има ситуация на прецедент, заради която трябва са се търсят законодателни промени.