София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Германец се ваксинирал срещу Covid над 200 пъти

Ваксините са закупени на частно

2 месецаЗдраве 39 Катерина Найденова

62-годишен мъж от Германия е бил ваксиниран 217 пъти срещу Covid, въпреки медицинските препоръки, съобщават лекари.

Странният случай е документиран в списанието The Lancet Infectious Diseases.

Ваксините са закупени и предоставени частно в рамките на 29 месеца.

Мъжът не е претърпял лоши последици, казват изследователи от университета Ерланген-Нюрнберг.

„Научихме за неговия случай чрез статии във вестници. След това се свързахме с него и го поканихме да се подложи на различни тестове в Ерланген. Той беше много заинтересован от това.“, каза д-р Килиан Шобер от катедрата по микробиология на университета.

Мъжът е предоставил пресни проби от кръв и слюнка. Изследователите също така са тествали някои негови замразени кръвни проби, които са били съхранявани през последните години.

 „Ние сами успяхме да вземем кръвни проби, когато мъжът получи допълнителна ваксинация по време на проучването по негово собствено настояване. Успяхме да използваме тези проби, за да определим как точно имунната система реагира на ваксинацията", каза д-р Шобер.

Доказателства за 130 от поставените ваксини са събрани от прокурора на град Магдебург.

Covid ваксините не могат да причинят инфекция, но могат да научат тялото как да се бори с болестта. Ваксините Информационна рибонуклеинова киселина (mRNA) действат, като показват на клетките на тялото част от генетичния код от вируса. След това имунната система трябва да разпознае и да знае как да се бори с Covid, ако наистина се сблъска с него.

Д-р Шобер е изразил притеснения, че свръхстимулирането на имунната система с повтарящи се дози може да е унищожило определени клетки, но изследователите не откриха доказателства за това при 62-годишния мъж. Няма и признаци, че мъжът някога е страдал от Covid.

 „Ние не одобряваме хиперваксинацията като метод за подобряване на адаптивния имунитет", категорични са проучващите.

„Настоящите изследвания показват, че ваксинацията с три дози, съчетана с редовни допълнителни ваксини за уязвими групи, остава предпочитаният подход“, казват те на уебсайта на университета, и подчертават, че няма индикации да са налични повече ваксинации.

Националната здравна служба на Германия казва, че ваксините срещу Covid се слагат сезонно, но някои хора със силно отслабена имунна система може да се нуждаят от допълнителна защита в други моменти.

Ваксините срещу Covid могат да имат странични ефекти. Един от най-често срещаните е възпаление на инжектираната ръка.