София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Германия отваря границите си за 31 държави

Отделните страни трябва да разработят „устойчиви концепции“

Германия отваря границите си за 31 държави

Отделните страни трябва да разработят „устойчиви концепции“

3 сПолитика 468 Боряна Райчева


От 15 юни германското правителство премахва ограниченията за пътувания за 31 европейски държави, като по този начин разчиства пътя за международния летен туризъм в случай на благоприятна епидемиологична ситуация. Списъкът включва 26 държави от ЕС, включително съседна Австрия, както и Великобритания и страни извън Шенген като Исландия, Норвегия Швейцария и Лихтенщайн.

Германският външен министър Хайко Маас наложи ограничения за пътуване на 17 март по целия свят. Това беше уникална стъпка, тъй като досега забраните за пътуване се издават само ако има опасност за живота и здравето на хората, особено в зоните на война, като Сирия или Афганистан.

„Възраждането на туризма е важно за пътуващите и туристическата индустрия в Германия, както и за икономическата стабилност в съответните целеви страни“, се казва в изявление на германското външно министерство. В същото време дипломатите предлагат да се замени предупреждението за пътуване с индивидуални препоръки за всяка отделна страна, за да се осигури възможно най-добрата защита на туристите от коронавирусна инфекция.

В допълнение, отделните страни трябва да разработят „устойчиви концепции“, за да спазват правилата за социална хигиена, носенето на маски и вентилацията и дезинфекцията на помещенията. Концепциите за защита също отчитат достатъчно възможности за тестване, мерки в случай на заболяване на почиващите и възможности за лечение. Освен това Европейската комисия следва да разработи общи критерии за безопасност на пътниците и персонала в превозните средства, включително въздушния трафик.