София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Германският енергиен регулатор стопира сертифицирането на "Северен поток 2"

Тръбата минава по дъното на Балтийско море
7 мИкономика 466 Николай Парашкевов

"Германският енергиен регулатор заяви, че е спрян процесът на сертифициране на спорния газопровод "Северен поток 2", минаващ по дъното на Балтийско море", съобщава "Ройтерс".

В изявлението му се казва, че базираният в Швейцария консорциум трябва да създаде компания съгласно германското законодателство, за да изпълни допълнителни предпоставки за получаване на нужния лиценз.

"Сертификация за експлоатацията на "Северен поток 2" ще бъде разгледана, само след като операторът на газопровода бъде организиран в правна форма, съответстваща на германското законодателство“, се съобщава в изявление.

"Базираният в Швейцария консорциум "Северен поток 2" отказа да коментира възможното забавяне на износа на газ след решението на германския регулатор", предаде "Ройтерс".

Той посочи само, че сертифицирането на газопровода е спряно поради учредяването на дъщерно дружество на "Северен поток 2".

"Нашата компания предприема тази стъпка, за да гарантира спазването на приложимите правила и разпоредби. Не сме в състояние да коментираме подробностите на процедурата, нейната възможна продължителност и въздействие върху момента на започване на операциите по транспортиране на газ по газопровода", посочват от компанията в имейл до агенцията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!