София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Главчев: Първите 39 млн. лева вече са постъпили по сметките на висшите училища

Той раздаде на министрите копия от "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски

15 дниПолитика 12 Васил Василев

Първите 39 млн. лева вече са постъпили по сметките на висшите училища, съобщи служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание.

Той изтъкна, че отпускането на средства за увеличението на заплатите на работещите във висшите училища у нас показва отношението на служебното правителство към тази общност.

Главчев раздаде на министрите копия от "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски и обясни:

"Тази година на националното външно оценяване или казано - матура, се падна една притча, добре позната на всички ни - "Приказка за стълбата". Смятам, че е подходящо в навечерието на най-светлия празник - 24 май, да си я припомним всички. Въпреки че тази притча започва с това, че всеки ще си каже, че това не се отнася за него, но аз мисля, че за всички нас се отнася тази великолепна творба на Христо Смирненски.

Човек не трябва да забравя откъде е тръгнал. Ние имаме кратък хоризонт като служебно правителство и като задача, но няма как да останем глухи и слепи за това, което искат хората. Затова и много добре се случиха събитията с академичния състав и отпуснахме 80 млн. лева, 12% увеличение за неакадемичния състав. Това показва какво ни е отношението към тази общност и се радвам, че това се случи точно за 24 май.