София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

Главният прокурор Иван Гешев е на посещение в Брюксел

Основната тема ще е съдебната власт в България
2 мПравосъдие 478 Николай Трифонов

Главният прокурор на Иван Гешев е на работно посещение в Брюксел, където днес и утре ще проведе работни срещи с представители на Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата

Основен акцент в разговорите ще бъде поставен върху ролята на съдебната власт и в частност на Прокуратурата на България за утвърждаване на принципите на върховенството на правото у нас, както и предизвикателствата, които стоят пред страната ни в тази насока.

В рамките на срещите ще бъде разгледана законодателната рамка в контекста на провежданата съдебна реформа в България с цел прилагане на европейските стандарти в националното законодателство. Гешев ще запознае европейските парламентаристи с проблемите, свързани със защита правата на ЛГБТИ-общността, малцинствени групи и хората в неравностойно положение и ролята на прокуратурата за тяхното преодоляване, както и с водещата роля на институцията по недопускане на зловредно чуждестранно влияние, засягащо интересите на ЕС и страните членки на НАТО, се обяснява в съобщението на Прокуратурата.

В рамките на посещението си в Брюксел Иван Гешев ще се включи от Европейския парламент и в организираната от членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи дистанционна среща, посветена на наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и човешките права в България. В тази връзка ПРБ изпрати на членовете на Мониторинговата група информация за актуалното състояние на въпросите, обект на обсъждане в предходни дискусии, посочват от Прокуратурата.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!