София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

Гърция забрани протести с повече от 100 души

Забраната предстои да влезе в сила от 1 февруари
39 сПолитика 385 Боян Марков

Гръцката полиция забрани демонстрации и протести с участието на повече от 100 души. Опозицията в страната изтълкува крайната мярка като посегателство върху правата на гражданите. 

Забраната предстои да влезе в сила от понеделник, 1 февруари. От Главна дирекция на полицията се позовават на Закона за общественото здраве, като се съобщава за глоби от 3 хиляди евро за организатори и 300 евро на всеки, участвал в обществено събиране.

Медиите от своя страна предупреждават, че поради наложената забрана, е възможно да се стигне до масови безредици, така както в Нидерландия. 

Забраната се отнася само за протести, но не и за търговските обекти като молове и магазини, където реално има струпване на десетки граждани, коментират гръцките медии.

От Комунистическата партия съобщават, че полицейската забрана е "погром" върху правата на работещите да протестират като несъгласие с политиката на консервативното правителство.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!