София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Хуан Гуайдо обяви начало на операция „Свобода“

"Жителите на Венецуела инициираха края на узурпацията"

15:00 ч. 30.04.2019 г.Политика 8

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуаидо обяви началото на последната фаза на операция "Свобода", насочена към свалянето на Николас Мадуро.
"Жителите на Венецуела инициираха края на узурпацията. В момента се срещам с основните формирования на нашите въоръжени сили, което бележи началото на последната фаза на операция "Свобода ", се посочва в съобщението.
Според говорителя на опозиционния парламент краят на узурпацията е "необратим".
Властите на страната от своя страна заявиха, че предприемат мерки срещу група военни, които насърчават държавния преврат. Министърът на комуникациите и информацията, Хорхе Родригес и министърът на отбраната Владимир Падрино увериха, че въоръжените сили остават "на страната на конституцията".
През януари вълна от протести премина в цялата страна срещу сегашния президент Николас Мадуро. Председателят на парламента Хуан Гуайдо обяви себе си за държавен глава във временното правителство.
Тази стъпка беше одобрена от Съединените щати и други страни, част от които и България. Мадуро беше подкрепен от Русия и редица други държави, по-специално Мексико, Китай, Турция и Индонезия.