София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 9 °C Велико Търново 9°C - ясно небе Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - ясно небе Варна 3 °C Варна 3°C - мъгла Бургас 3 °C Бургас 3°C - лека мъгла

И акад. Петрунов със страшна прогноза: Иде трета вълна с берлински мутант

Според него разхлабването на мерките е можело да стане в началото на март
2 мОбщество 2089 Мирослав Митков

Можеше да се изчака с отварянето на моловете и фитнесите. Това смята алергологът и имунолог акад. Богдан Петрунов.

Според него разхлабването на мерките е можело да стане в началото на март, за когато се планира и отварянето на заведенията. Той подчерта, че фитнесите са с повишен риск.

Акад. Петрунов коментира, че маските на обществени места трябва да останат задължителни. Той даде пример и за строгия контрол в чужбина.

"Имах пациент, който ми каза, че в Дубай да излезеш на улицата без маска просто е невъзможно, има камери навсякъде и те снимат. Ние отново живеем на по-свободно място, което си има положителни, но и много негативни страни", коментира специалистът.

Акад. Петрунов не смята обаче, че връщането на учениците в клас е грешка.

Той коментира опасенията от нова трета вълна на коронавируса. И съобщи, че има и берлински вариант на основния. Акад. Петрунов припомни, че у нас е доказан британският вариант.

"Антителата и клетъчният имунитет, които ти си създал при първото боледуване, не може на 100% да се защитят от другите варианти на вируса. Има шанс да се разболеете и втори път. Имунитетът, който се е изградил, е много важен", каза алергологът и заяви, че имунитетът ни стои буден към новото заразяване.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!