Начало Новини Предавания На живо

Икономически популизъм преди евроизборите у нас

Защо кандидат-депутататите нямат шанс на изпит при икономиста Красен Станчев

Икономически популизъм преди евроизборите у нас

Защо кандидат-депутататите нямат шанс на изпит при икономиста Красен Станчев

10 месецаИзбори 2019 26Боряна Райчева


Знаехте ли, че данъчната тежест носи щети на икономиката на България в размер на 15 на сто от БВП годишно? Или че, за да получат 1,5 млрд. лв. евросубсидии, всяка година фермерите у нас харчат 1 млрд. лв?

Не знаехте ли? Не сте сами. По всяка вероятност не го знаят и българските кандидат-евродепутати. 

С липса на икономиката в публичния дебат е белязана кампанията за евроизборите тази година. Обърнахме се към основателя на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев да оцени подготовката на кандидатите за Европейския парламент.

Според Красен Станчев с популизъм грешат не само у нас. Горещият пример е идеята на фаворита за кандидат-депутат в Холандия Франс Тимерманс за европейската минимална работна заплата от 60 на сто от средния доход в отделна държава.

Кандидат-депутатите упорито избягват скандалните теми като корупцията с еврофондовете у нас. Най-пресният пример е с къщите за гости.
Същото касае и субсидиите за селското стопанство, които водят до липса на конкуренция между производителите.

Другият пример е намесата на евродепутатите в политиките на Европейския съюз. Такива като плана „Макрон“ в транспорта, който цели да въведе единен стандарт, а не да навреди на превозвачите.

Според Красен Станчев бъдещите евродепутати ако не лъжат, то целенасочено заблуждават гражданите.

Икономистът е категоричен, че влиянието на евродепутатите върху решенията в Европейския съюз е силно преувеличено.

Той призова да не се подвеждаме от популистките обещания на кандидат-депутатите у нас. Те надали са по финансово-грамотни от средностатистическия българин.

Въпреки че мнението на преподавателя в Софийски Университет за познанията им по икономика няма да се хареса на никого от партийните листи, българинът е предупреден. Което значи и „въоръжен“ за пред урните тази неделя.

Вижте интервюто във видеофайла

Автор: Николай Марченко

Оператор: Ангел Галчев