София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Илия Кръстев: Планът за възстановяване много закъсня

"Той трябва да служи за бъдещи реформи", каза председателят на Асоциацията за иновации
20 сИкономика 251 Николай Парашкевов

"Настояваме в Плана за възстановяване и устойчивост да са предвидят повече финансови инструменти и по-малко грантове, за да могат по-голям брой малки и средни фирми у нас да се възползват от средствата", каза пред БНР Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии.

От организацията настояват за подобен механизъм, защото грантовете са по-тежки като административно обслужване и това е един по-бавен подход за усвояване на средства.

"Друго, което трябва да се дискутира около Плана е, че той много закъсня. На България ще е трудно да вземе аванс по този план, защото за да стане това, той трябва да е одборен до края на годината", подчерта той.

"От друга страна процентът, който ние искаме за следващата година е много малък - това е около 12 на сто от общата сума, като средно за ЕС това е 40 на сто. Това за мен е един отложен план за България. Парите, които ще получим по-късно с една различна стойност в условията на растяща инфлация",  каза още Кръстев.

По думите друг важен момент в Плана е да служи за бъдещи реформи и да се постига устойчивост.

"В Плана се вижда, че няма включени много проекти свързани с дългосрочни стратегии, те изглеждат като кръпки от една неясна стратегия...", посочи още председателят на Асоциацията за иновации.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!